فرزند ایران

تکریم و بزرگداشت فرزند ایران

 

 

 

(مشاهیر-مفاخر-دانشمندان-نخبگان-علما )

بزرگداشت و معرفی و آشنایی نسل جوان و دهه هشتادی و نودی با مفاخر، نخبگان ،سرداران-علما، دانشمندان، هنرمندان، پهلوانان.

جوان و نوجوان دهه هشتادی ما باید با تک تک سلولهای بدنش فریاد بزند که عاشق ایران و ایرانی است. حالش خوب شود وقتی

نام تک تک بزرگان سرزمینش را بر زبان بیاورد. از رستم و سهراب  و رودابه و گُرد آفرید  و بی بی مریم، تا آرش، کاوه وشیرعلی مردان

خان، از باقرخان، ستار خان، سردار اسعد و میرزا کوچک خان و رئیسعلی دلواری تا  همت، باکری، کاظمی و رضائی و سردار سلیمانی.

  از ملاصدرا،  شیخ بهایی، ناصر خسرو و جابرن حیان و شیخ مفید تا فارابی، خوارزمی وکمال الملک .

او باید به خود ببالد که ایرانیست ، که ایران او حافظ و سعدی و فروسی و مولانا دارد و ابن سینا. که ایران او نظامی گنجوی و خواجه

نصیر الدین طوسی دارد و امیر کبیر،که ایران او زکریای رازی  و ابو ریحان بیرونی و خیام دارد و خواجه عبد الله انصاری. که ایرانش

علامه جعفری و  وعلامه حسن زاده عاملی دارد و  فرشچیان، پروین اعتصامی و سیمین ها دارد. دانشور و بهبهانی.  سرزمینش، ایران،

 بانو مجتهده امین دارد. محمود حسابی و پروفسور سمیعی و  مجید شهریاری دارد و فخری زاده ، تهرانی مقدم و دکتر قریب و  پژمان

بختیاری و زرین کوب و دینانی.

   ما برای آنکه ایرا ن خانه خوبان شود ===== خون دلها خورده ایم خون دلها خورده ایم

او باید بداند و به خاطر داشته باشد که ما قربانی ها داده ایم :

ما خرازی و متوسلیان و باقری و سلیمانی ها  دادیم و مصطفی احمدی روشن، ما فهمیده دادیم و مطهری و بهشتی و علم الهدی،

ماحججی دادیم و بلباسی و ابراهیم هادی.  ما شیرودی و ستاری و بابائی و ردانی پور دادیم، ما وزوایی دادیم و همدانی و ترک و

بیضائی، ما متوسلیان دادیم و زین الدین و دژآهنگ و … او باید بداند و به خاطر داشته باشد ما در کشوری نفس می کشیم که چمران

و آوینی و جهان آرا  و صیاد و دوران زیسته اند .

ورود به مبحث و اهداف انصاف نت :

  • ایجاد تمدن نوین ایرانی اسلامی

  • تبیین، ترغیب و آموزش الگوی سبک زندگی اسلامی-ایرانی

  • تبیین، تشریح و حرکت بسوی تمدن اسلامی با مردم سالاری دینی

  • انتخابات و مشارکت حداکثری نمود عینی مردم سالاری دینی

  • معرفی و آشنایی آحاد جامعه خصوصا جوانان و دهه هشتادی ها و دهه نودی ها به پیشینه پربار علمی و تحقیقی دانشمندان و مفاخر خود و احساس غرور و حس اعتماد به نفس ملی

  • معرفی (مفاخر-مشاهر-دانشمندان-نخبگان-ایثارگران-استارت آپ ها-شرکت های دانش بنیان-چهره ها و اساتید و…)

فرزند ایران
فرزند ایران
فرزند ایران

شیخ الرئیس ابوعلی سینا
دانشمند,فیلسوف,پزشک,موسیقی دان,استاد منطق,استاد فقه,زیست شناس,استادهندسه
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: ابوعلی سینا

1-ابوعلی سینا

حسین بن عبدالله بن علی بن سینا (۳۷۰-۴۲۸ق)، معروف به ابوعلی سینا، ابن سینا و ملقب به شیخ الرئیس، فیلسوف، پزشک و از بزرگترین دانشمندان مسلمان ایرانی قرن چهارم و پنجم قمری که در پاره‌ای از علوم من جمله؛ طب، زیست‌شناسی، منطق و فلسفه از سرامدان تاریخ علم محسوب می‌شود.
او از نوابغی است که در کودکی قرآن را حفظ کرده و در نوجوانی به بسیاری از علوم همانند ادبیات، هندسه، فقه، منطق، فلسفه، طب تسلط پیدا کرد. وی زندگی پرفراز و نشیبی داشته و به دلایلی مدتی به دنیای سیاست وارد شده و سمت وزارت را بر عهده گرفته و سفرهایی به شهرهای مختلف داشت و مدتی هم به زندان افتاده است. تالیفات زیادی از ابن سینا برجای مانده که کتاب الشفاء، القانون فی الطب، دانشنامه علائی، الاشارات و التنبیهات را می‌توان نام برد.
ابن سینا بیشتر در طب شهرت دارد و از پزشکان حاذق به شمار می‌رود، با این حال در فلسفه ابداعات فراوانی داشت و تاثیر عمیقی را به خصوص در رشته‌های نفس‌شناسی و جهان‌شناسی بر جای گذاشت و در منطق نیز توانست تغییرات شگرفی ایجاد کند که بیشتر این تغییرات تاکنون نیز به قوت خود باقی است و غالب آنها مورد پذیرش متفکران بعد از وی قرار گرفته است.
آرامگاه ابوعلی سینا در میدان بوعلی سینا در شهر همدان واقع شده است.

1شهریور روز بزرگداشت ابن سینا و روز پزشک است.

فرزند ایران

حکیم ابوالقاسم فردوسی
دانشمند,شاعر,حماسه سرای,حکیم
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: ابولقاسم فردوسی

2-ابوالقاسم فردوسی

حکیم ابوالقاسم حسن بن علی فردوسی طوسی (۳۲۹-۴۱۱ یا ۴۱۶ق) شاعر و حماسه‌سرای ایرانی در قرن چهارم هجری قمری بود. وی سراینده شاهنامه یکی از بزرگترین و ماندگارترین آثار ادبی و حماسی به زبان فارسی است که در طول قرن‌ها در همه خانه‌ها، محله‌ها و روستاهای ایران خوانده می‌شده است.که در آن تاریخ زندگانی شاهان ایران را به صورت شعر آورده است، البته آثار دیگری همچون هجونامه نیز دارد. 

چند قرن است که فردوسی با لقب حکیم شناخته می‌شود.و قدیم‌ترین منبعی که این لقب در آن به کار رفته مجمل التواریخ در قرن ۶ هجری است. گویند حکمت فردوسی حکمت ملی ایران یا همان حکمت اشراقی است که به لحاظ نظری و معرفت شناسی مبتنی است بر شهود و به لحاظ عملی، حال و هوای اخلاقی دارد، و مستلزم تزکیه باطن نیز هست.

سید علی خامنه‌ای فردوسی را دلباخته و مجذوب مفاهیم حکمت اسلامی و حکمت او را حکمت الهیِ اسلامی می‌داند. آیت‌الله  جوادی آملی،  بر این باور است که نظامی و امثال او در کنار سفره بزرگ این حکیم اسلامی(فردوسی) نشسته‌اند و اوست که مسأله توحید و ولایت و امامت و تشیع را حماسه‌ای کرده و ایرانِ موَحِّد و اسلامی را در سایه توحید و ولایت زنده نگه داشته است.

25 اردیبهشت‌ماه «روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی» نام‌گذاری شده‌است.

فرزند ایران

لسان الغیب حافظ شیرازی
دانشمند,شاعر,غزل سرای,حکیم,فیلسوف
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: حافظ شیرازی

3-حافظ شیرازی

شمس‌الدین محمد متخلص به حافظ و ملقّب به لِسان‌الغیب از شاعران پارسی‌زبان در قرن هشتم هجری بود.اوبزرگ‌ترین غزل‌سرای زبان فارسی و یکی از بزرگ‌ترین شاعران جهان در قرن هشتم هجری قمری بود.نام پدر حافظ بهاءالدین و اصالتاً از مردم اصفهان بوده و به تجارت اشتغال داشته و جدّ او در زمان اتابکان فارس به شیراز آمده و ساکن آن شهر شده است.مادرش از کازرون بوده و در شیراز سکونت داشته است.

برخی گفته‌اند وجه تخلص و شهرت او به حافظ، آن است که او، حافظ قرآن بوده و بسیاری از ابیات او ترجمان مفاهیم قرآنی است.

حافظ‌شناسان در انس داشتن حافظ با قرآن و تاثیرپذیری شعر او از آن اتفاق نظر دارند. شعر او مضامینی عاشقانه،‌ عرفانی و اخلاقی دارد. دیوان حافظ نزدیک به پانصد غزل را در خود دارد.

بسیاری از ابیات او ترجمان مفاهیم قرآن است. او دوران جوانی به کسب علوم اشتغال داشته و در تمامی علوم شرعی و رسمی و عرفی آن دوران، از تفسیر، کلام، منطق، حکمت، نحو، معانی، بیان، شعر و ادب، دارای تحصیلات کامل و صاحب‌نظر بود.

۲۰ مهر روز بزرگداشت حافظ نام‌گذاری شده است.

فرزند ایران

شیخ بهایی
دانشمند,فیلسوف,فقیه,معمار,شاعر,استاد منطق,منجم,ریاضیدان
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: شیخ بهایی

4-شیخ بهایی

بهاءالدین محمد بن عزّالدین حسین بن عبدالصمد حارثی عاملی (۹۵۳-۱۰۳۰ یا ۱۰۳۱ ه.ق)، متخلص به بهائی و معروف به شیخ بهایی، بهاءالدین عاملی و شیخ‌الاسلام، فقیه، دانشمند ذوفنون، محدث، حکیم، شاعر و ریاضیدان شیعه در عصر صفویه بود. او در زمینه‌های گوناگون نظیر:تفسیر، حدیث، فقه، اصول، رجال، فلسفه، دعا، لغت، ریاضی، نجوم، شعر و ادب فارسی و چندین دانش دیگر بیش از ۱۰۰ تالیف دارد که به کتاب جامع عباسی و الاربعون حدیثا می‌توان اشاره کرد.

آثاری نیز در معماری بر جای گذاشته که منارجنبان اصفهان، تقسیم زاینده‌رود اصفهان، گنبد مسجد امام اصفهان و نقشه حصار نجف، از آن جمله است. وی سفرهای بسیاری به نقاط مختلف دنیا کرد و سفر مشهوری نیز همراه شاه عباس صفوی با پای پیاده به مشهد داشته است.

او مقام شیخ الاسلامی بالاترین منصب رسمی دینی در حکومت صفویه را بر عهده داشت.

همسر شیخ بهائی، دختر علی منشار عاملی، زنی دانشمند بود که پس از درگذشت پدر، کتابخانه نفیس ۴ هزار جلدی او را به ارث برد و شیخ بهائی آن را در ۱۰۳۰ق وقف کرد.

روز3 اردیبهشت روز شیخ بهایی و روز معمار نام گذاری شده است.

فرزند ایران

پروین اعتصامی
دانشمند,شاعر,ادیب
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: پروین اعتصامی

5-پروین اعتصامی

رخشنده اعتصامی متخلص به پروین )۱۲۸۵-۱۳۲۰ش(، از شعرای زن ایران. پروین تحت تاثیر شخصیت علمی و ادبی پدرش اعتصام‌الملک رشد کرد و اولین شعرش را در هفت‌سالگی سرود. سبک شعری او سبک کهن است. خمیرمایه شعر اعتصامی را مضامین اخلاقی (گاهی با رنگ سیاسی) تشکیل می‌دهد. او در سرودن مناظره یکی از بهترین‌هاست. اولین چاپ دیوان او در زمان حیاتش صورت گرفت.

او را اختر چرخ ادب، پروین ادبیات ایران؛ پروین اعتصام می نامند.

وی تنها دختر خانواده خود بود و چهار برادر داشت. در سال 1291 به همراه خانواده‌اش به تهران نقل مکان کرد و در حالی که هنوز کودک بود، با فرهنگ و ادبیات ایرانی آشنا شد. پدرش از جمله مشروطه‌خواهان بود و با استادانی مانند دکتر علی‌اکبر دهخدا و ملک الشعرای بهار دیدار و گفتگو داشت.

پروین، نشان درجه سوم علمی رضاشاه را نپذیرفت و درخواست وی برای تدریس به ملکه را رد کرد. پس از وفات او مراسم دولتی برای وفات و بزرگداشت‌اش برگزار نشد. مقبره او در آرامگاه خانوادگی اعتصامی در حرم حضرت معصومه(س) است.

25 اسفند روز بزرگداشت پروین اعتصامی است.

 

فرزند ایران

زکریا رازی
دانشمند,فیلسوف,پزشک,شیمی دان,کاشف,فیزیکدان,منجم,ریاضیدان
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: زکریا رازی

6-زکریا رازی

ابوبکر محمد بن زکریای رازی (۲۵۱-۳۱۳ق)، طبیب، کیمیادان و فیلسوف مشهور ایرانی در قرن سوم و چهارم هجری قمری بود.
 رازی در جوانی شعر می‌گفت و عود نیز می‌نواخت و به زرگری و صرافی اشتغال داشت و به همین علت به کیمیاگری روی آورد، اما در سنین بالاتر به طب پرداخت و از طبیبان بزرگی شد که امراء برای طبابت نزدش می‌آمدند، و چندی هم ریاست بیمارستان بغداد و ری را برعهده داشت.

وی در موضوعات مختلف علوم و پزشکی تالیفات بسیاری دارد که نویسندگان، فهرست‌هایی از آثار او را در موضوعات پزشکی، طبیعی، منطق، ریاضی، نجوم، تفاسیر، فلسفه، مابعدالطبیعه، الهیات، کیمیا  جمع‌آوری کرده‌اند. آرای پزشکی رازی، چه در زمان خودش و چه پس از مرگ او، در سرزمین‌های اسلامی و خارج از آن، بسیار تأثیرگذار بود به‌گونه‌ای که آثار او به زبان‌های مختلف دنیا ترجمه و مورد استفاده است. رازی را پدر علم شیمی و بنیان‌گذار آن و یکی از شیمی‌دانان متنفذ جهان اسلام خوانده‌اند.

 رازی آثار ماندگاری در زمینه پزشکی و شیمی و فلسفه نوشت و به‌عنوان کاشف الکل، جوهر گوگرد (اسید سولفوریک و نفت سفید مشهور است. وی همچنین درباره کیهان‌شناسی، منطق و ریاضیات نیز آثار ارزنده ای دارد

5شهریور روز بزرگداشت رازی و روز داروساز است.

فرزند ایران

امیرکبیر
دانشمند,مصلح,سیاستمدار,صدراعظم
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: امیرکبیر

7-امیر کبیر

میرزا محمدتقی‌خان فراهانی )زاده ۱۱۸۶ خورشیدی در اراک – درگذشته ۲۰ دی ۱۲۳۰ در کاشان) (۱۸۰۷–۱۸۵۱ میلادی) یا امیرکبیر، نخستین صدراعظم ناصرالدین‌شاه قاجار از ۲۸ مهر ۱۲۲۷ ش تا ۲۲ آبان ۱۲۳۰ ش. مؤسس اولین دانشگاه ایران (دارالفنون) ناشر دومین روزنامه ایران بنام وقایع اتفاقیه بود.

امیرکبیر در مدت صدارت خود در ۳۹ ماه اصلاحاتی در زمینه‌های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی از جمله حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور، قطع نفوذ اجانب و استعمارگران،نظم مالی و نظم در شبکه قدرت و… شروع کرد و باعث تحول و اصلاحات‌ عمیقی در ایران شد.

پدرش‌ کربلایی‌ محمدقربان‌ که‌ از خانواده‌ای‌ پیشه‌ور در هزاوه‌ بود،  نخست‌ به‌عنوان‌ آشپز به‌ خدمت‌ میرزا عیسی‌ قائم‌ مقام‌ (د ۱۲۲۶ق‌/ ۱۸۱۱م‌) درآمد.

محمدتقی‌ دوران‌ کودکی‌ را در خانواده قائم‌ مقام‌ به‌ خانه‌ شاگردی‌ سپری‌ کرد و سپس‌ مأمور محاسبه فیلخانه او شد. داستان‌ معروف‌ فرا گرفتن‌ درس‌ به‌هنگام‌ خدمت‌ به‌فرزندان‌ قائم‌ مقام‌ که‌ به‌ تواتر در منابع‌ به‌ آن‌ اشاره‌ شده‌، حاصل‌ همان‌ ایامی‌ است‌ که‌ به‌ خانه‌ شاگردی‌ مشغول‌ بوده‌ است‌. 

عاقبت مادر شاه مهد علیا، معاون صدراعظم میرزا آقاخان نوری و میرزا یوسف خان آشتیانی حسابدار دربار برای برکناری و تبعید او به کاشان و سپس ایجاد سوءظن در شاه جوان و اقدام به قتل او در حمام فین کاشان اقدام نمودند.

قبر او در حرم‌ امام‌ حسین‌ (علیه‌السلام‌) واقع شده است.

20 دی روز امیرکبیر و دارالفنون است.

فرزند ایران

ابوریحان بیرونی
دانشمند,فیلسوف,داروشناس,ستاره شناس,تاریخ نگار,کانی شناس,انسان شناس,ریاضیدان,طبیعی دان
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: ابوریحان بیرونی

8-ابوریحان بیرونی

بیرونی، ابوریحان محمد بن‌ احمد بیرونی خوارزمی (۳۶۲- پس از ۴۴۰ق/۹۷۳-۱۰۴۸م)، دانشمند برجسته ایرانی در نیمه دوم قرن چهارم و اوایل قرن پنجم می‌باشد. وی نویسنده‌ای جامع الاطراف و صاحب آثار پرشماری در ریاضیات، نجوم، دارو شناسی، کانی شناسی، جغرافیا و هند شناسی بوده است. او در میان دانشمندان دورۀ اسلامی بیش‌تر با کنیه خود و به ندرت با نسبت خوارزمی شناخته می‌شود، اما پژوهشگران اروپایی معمولاً او را بیرونی می‌نامند. او در بیرونِ (خارج) شهر کات، پایتخت کهن خوارزم که در آن روزگار خوارزمشاهیان آل عراق بود، یا شاید دژی به نام بیرون در خوارزم زاده شد.

در دوره زندگی در خوارزم، علوم مختلف، فقه، کلام، صرف و نحو، جغرافیا، ریاضیات، ستاره شناسی، پزشکی و جز این‌ها را آموخت. در بخش آخر زندگی بیرونی، بیشتر شهرت او به عنوان منجّم دربار غزنویان بود.

ابوریحان بیرونی از مورد شخصیت‌هایی است که با پیشرفت علوم، ابعاد شخصیت علمی‌اش برای جهانیان آشکار شد. . او از اولین کسانی است که در تمدن اسلامی به پیدا کردن وزن مخصوص بسیاری از اجسام مبادرت ورزید.

او به شهرهای مختلفی سفر می‌کرد و به اندازه‌گیری طول و عرض جغرافیایی آنها می‌پرداخت، پس موقعیت هر شهر را در روی یک کره مشخص می‌کرد و پس از سال‌ها توانست آن نقاط را در روی یک نقشه مسطح پیاده کند و این مقدمه علم «کارتوگرافی» (یکی از شاخه‌های علم جغرافیا می‌باشد.) است که با ابوریحان شروع شد.

13 شهریور روز ابوریحان بیرونی و روز مهندسی نقشه برداری است.

فرزند ایران

مولانا
دانشمند,شاعر,عارف,نویسنده
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: مولوی

9-مولانا

مولانا جلال‌الدین محمد مولوی بلخی (۶۰۴-۶۷۲ق)، از عرفای صاحب‌نام و از مشهورترین شاعران فارسی‌زبان ایرانی در قرن هفتم قمری بود. در دوران حیات به القاب جلال‌الدین، خداوندگار و مولانا خداوندگار نامیده و در قرن‌های بعد القاب مولوی، مولانا، مولوی رومی و ملای رومی برای وی به‌کار رفته‌ است و از برخی از اشعارش تخلص او را خاموش و خَموش و خامُش دانسته‌اند.

مولانا در طول شصت و هشت سال عمر خود از استادانی مانند محقق ترمذی، شیخ عطار، کمال الدین عدیم و محی الدین عربی استفاده نموده و از همه آنها بسیار آموخته اما کسی مانند شمس تبریزی در زندگیش تاثیر گذار نبوده است و پس از آشنایی با او یک رابطه عاشقانه بین او و شمس ایجاد شده بود. بعد از غیبت شمس از زندگی مولانا، او با صلاح الدین زرکوب آشنا و با این عارف ساده دل الفتی برگزید که سبب حسادت عده ای گردید. پس از مرگ صلاح الدین، مولانا ، حسان الدین چلبی را به عنوان دوست برگزید و همنشینی با حسام الدین، سبب نوشتن مثنوی معنوی گردید که حاصل لحظه هایی از همصحبتی با حسام الدین می باشد.

جلاالدین محمد مولوی در 63 سالگی و در روز یکشنبه پنجم جمادی الاخر سال 672 هـ قمری بر اثر بیماری ناگهانی با حرکتی سریع و بی وقفه پله پله نردبان نورانی سلوک را یک نفس تا ملاقات خدا طی کرد. پس از وفات خداوندگار بلخ و روم چهل شبانه روز عزا و سوگ بر پا بود و مردم اعم از پیرو جوان، مسلمان و گبر، مسیحی و یهودی در این عزا و سوگ شرکت می کردند.

روز8 مهر روز بزرگداشت مولانا است.

فرزند ایران

شیخ صدوق
دانشمند,فقیه,محدث,عالم,نویسنده
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: شیخ صدوق

10-شیخ صدوق

ابن بابِوِیه‌ْ، محمد بن علی بن حسین بن موسی‌ بن بابویه‌ قمی‌، ملقب‌ به‌ شیخ‌ صدوق‌ (ح‌ ۳۰۵-۳۸۱ق‌/ح‌۹۱۷-۹۹۱م‌)، محدث‌ و فقیه‌ بزرگ‌ شیعه امامیه‌، در قرن چهارم هجری قمری بود.
شیخ‌ طوسی‌ در اسانید الاستبصار  از وی‌ با لقب‌ «عمادالدین‌» یاد کرده‌ است‌. او ابتدا نزد پدرش به شاگردی پرداخت و بعد برای کسب علم به شهرهای مختلفی سفر کرد و از اساتید بسیاری بهره برد. برخی، اساتید او را تا ۲۵۰ تن شمرده اند.

عصر شیخ صدوق، عصر حدیث بوده و ایشان در ادامه حرکت شیخ کلینی، به ضبط و نشر حدیث بنا نهاده است. ایشان کثیر التالیف بوده که به‌ گفته خودش‌ بالغ‌ بر ۲۴۵ تألیف‌ داشته‌ است‌. آثار زیادی به او نسبت داده‌اند که از مهم‌ترین آنها کتاب من لا یحضره الفقیه، علل الشرایع، الخصال، عیون‌ الاخبار الرضا، معانی الاخبار را می‌توان نام برد.

عشق به جمع‌آورى احاديث در وجود او موج مى‌زده و حفظ و حراست از سخنان پيشوايان دينى و نشر و توزيع آن‌ها را سرلوحه کار خود قرار داده بود و براى رسيدن به اين هدف، از بلخ و بخارا تا کوفه و بغداد و از آن‌جا تا مکه و مدینه سفر کرده و به تمام مراکز اسلامى آن زمان ـ اعم از شيعه و سنى ـ سر زده است.
او به هر شهرى وارد مى‌شد به دنبال نخبگان مى‌گشت و از دانش آنان بهره مى‌گرفت و نيز علاقه‌مندان علوم دینی را از منبع سرشار اندوخته‌هاى خود سيراب مى‌کرد.

ابن بابویه پس از گذشت هفتاد و پنج سال از عمرش، در سال ۳۸۱ دعوت حق را لبیک گفت و در شهر ری دیده از جهان فرو بست و در نزدیکی مرقد عبدالعظیم حسنی مدفون گردید.

روز 15 اردیبهشت روز بزرگداشت شیخ صدوق است.

فرزند ایران

مشاهیر ایران: سعدی شیرازی

11-سعدی شیرازی

مُصلِح‌الدین سعدی شیرازی مشهور به سعدی (۶۰۶ – ۶۹۱ق) شاعر و نویسنده ایرانی قرن هفتم هجری قمری بود.

سعدی را پیرو مذهب اهل‌سنت دانسته‌اند. او اشعاری در وصف امام علی(ع) سروده و در اشعارش به حضرت زهرا(س) و فرزندانش توسل کرده است.

زادگاه سعدی شیراز بوده ولی در مدرسه نظامیه بغداد تحصیل کرده و نزد افرادی چون امام محمد غزالی، شهاب‌الدین سهروردی و ابوالفرج بن جوزی بهره برده است. او به کشورهای متعددی سفر کرده و به کسب دانش و تجربه پرداخته است. وی تالیفات بسیاری دارد ولی مهم‌ترین و مشهورترین تالیف او بوستان و گلستان سعدی می‌باشد که از شاه‌کارهای شعر فارسی بوده و موضوعاتی چون اخلاق، تربیت، سیاست و اجتماعیات را داراست.

کتاب گلستان در گذشته در مکتب‌خانه‌ها و حوزه‌های علمیه شیعه و اهل سنت تدریس می‌شد.

سفرهای سعدی تنها جستجوی تنوع، طلب دانش و آگاهی از رسوم و فرهنگ‌های مختلف نبود. بلکه هر سفر تجربه‌ای معنوی نیز به شمار می‌آمد.یعنی سفری در درون و سفری در بیرون. وارد شدن سعدی به حلقه شیخ شهاب‌الدین سهروردی خود گواه این موضوع است.
ره‌آورد این سفرها برای شاعر، علاوه بر تجارب معنوی و دنیوی، انبوهی از روایت، قصه‌ها و مشاهدات بود که ریشه در واقعیت زندگی داشت. چنان‌که هر حکایت گلستان، پنجره‌ای رو به زندگی می‌گشاید و گویی هر عبارتش از پس هزاران تجربه و آزمایش به شیوه‌ای یقینی بیان می‌شود. گویی، هر حکایت پیش از آن که وابسته به دنیای تخیل و نظر باشد، حاصل دنیای تجارب عملی است.

آثار سعدی علاوه بر آن‌که عصاره و چکیده‌ اندیشه‌ها و تاملات عرفانی و اجتماعی و تربیتی وی است، آیینه خصایل و خلق و خوی و منش ملتی کهنسال است و از همین‌رو هیچ وقت شکوه و درخشش خود را از دست نخواهد داد.

وفات سعدی را اکثراً در ۶۹۱ قمری می‌دانند. در خانقاهی که اکنون آرامگاه اوست و در گذشته محل زندگی او بود، به خاک سپرده شد

 اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی است.

فرزند ایران

مشاهیر ایران: بانومجتهده امین

12-بانو مجتهده امین

سیده نصرت بیگم امین (۱۲۷۴ – ۱۳۶۲ش) معروف به بانو امین، صاحب تفسیر مخزن العرفان، فقیه، عارف و مفسر شیعی است.

بانو امین در سال ۱۳۱۲ق، مطابق با ۳۰ خرداد ۱۲۷۴ش، در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه در اصفهان متولد شد.

پدر سیده نصرت امین، سید محمدعلی حسینی اصفهانی ملقب به امین‌التجار، از بازرگانان سرشناس و متدین اصفهان و نوهٔ علامه سید معصوم حسینی خاتون‌آبادی، و مادرش زهرا دختر حاج سیدمهدی ملقب به جناب از خاندان جنابی‌های اصفهان است. 

بانو امین سوادآموزی را از پنج سالگی در مکتب‌خانه آغاز کرد و از یازده سالگی به آموختن زبان عربی مشغول شد. او در ۲۰ سالگی تحصیل علوم دینی و صرف و نحو را به طور جدی آغاز کرد و از محضر اساتید مجتهدی که به منزلش می‌آمدند بهره گرفت. او از ابوالقاسم زفره‌ای و علی‌اصغر شریف مقدمات را آموخت و در ۳۲ سالگی به فراگیری فقه، اصول و حکمت نزد سید علی نجف‌آبادی پرداخت و بیشتر تحصیلات بانو در محضر او انجام گرفت.

بانو امین در مبارزه با قانون منع حجاب با حاضر نشدن در مجالس مورد نظر حکومت پهلوی و خروج از اصفهان و اقامت چهار ماه در قم مخالفت خود را با این قانون به صورت علنی اعلام کرد. او همچنین با نوشتن مقالاتی برای مجلات و نشریات حضور فعال خود را در مسائل اجتماعی نشان می‌داد. تأسیس مدرسه علمیه مکتب فاطمه در سال ۱۳۴۴ق و دبیرستان دخترانه امین پیش از انقلاب از دیگر خدمات او است.

بانو مجتهده امین از محمدرضا نجفی اصفهانی، شیخ عبدالکریم حائری و دیگرانی اجازه روایت و اجتهاد دریافت کرد. آیت‌الله مرعشی نجفی، علامه امینی، زینت السادات همایونی و دیگرانی نیز از او اجازه روایت دریافت کرده‌اند.

بانو مجتهده امین در دوشنبه ۲۳ خرداد ۱۳۶۲ش، برابر با ۳۰ شعبان ۱۴۰۳ق، در اصفهان در گذشت و در تخت فولاد به‌خاک سپرده شد.

مشاهیر ایران: رودکی

13-رودکی

فرزند ایران

مشاهیر ایران: نظامی گنجوی

14-نظامی گنجوی

فرزند ایران

مشاهیر ایران: ناصرخسرو

15-ناصرخسرو

فرزند ایران

مشاهیر ایران: غیاث الدین جممشید

16-غیاث الدین جمشید

فرزند ایران

مشاهیر ایران: شیخ مفید

17-شیخ مفید

فرزند ایران

مشاهیر ایران: علامه دهخدا

18-علامه دهخدا

فرزند ایران

مشاهیر ایران: شیخ کلینی

19-شیخ کلینی

فرزند ایران

مشاهیر ایران: عمر خیام

20-عمرخیام

فرزند ایران

مشاهیر ایران: جابربن حیان

21-جابربن حیان

فرزند ایران

مشاهیر ایران: ابونصرفارابی

22-ابونصرفارابی

فرزند ایران

مشاهیر ایران: علامه مجلسی

23-علامه مجلسی

فرزند ایران

مشاهیر ایران: خواجه عبدالله انصاری

24-خواجه عبدالله انصاری

فرزند ایران

عبیدزاکانی
دانشمند,فیلسوف,پزشک,موسیقی دان,استاد منطق,استاد فقه,زیست شناس,استادهندسه
بزرگ ایرانی

مشاهیر ایران: عبیدزاکانی

25-عبیدزاکانی

فرزند ایران

مشاهیر ایران: خواجه نصیرالدین طوسی

26-خواجه نصیرالدین طوسی

فرزند ایران

مشاهیر ایران: عطار نیشابوری

27-عطارنیشابوری

فرزند ایران

مشاهیر ایران: سنائی غزنوی

28-سنائی غزنوی

فرزند ایران

مشاهیر ایران: جهانگیرخان قشقائی

29-جهانگیرخان قشقائی

فرزند ایران

مشاهیر ایران: نیما یوشیج

30-نیما یوشیج

مشاهیر ایران: نیما یوشیج

31-امام خمینی

مشاهیر ایران: نیما یوشیج

32-سیدعلی خامنه ای

مشاهیر ایران: نیما یوشیج

33-علامه طباطبائی

مشاهیر ایران: نیما یوشیج

34-محمدقریب

مشاهیر ایران: نیما یوشیج

35-مشفق کاشانی

فرزند ایران